EğitimKıbrısSliderUncategorized

YDÜ ,Bilime Yön Veren 100 Bilim İnsanı’nı Ağırlıyor

Yakın Doğu Üniversitesi, yükseköğretimde oluşturduğu eğitim, araştırma ile toplumu dönüştürme kültürü ve pratiği çerçevesinde bilim yapmayı ve üretmeyi anlatacak ve özendirecek bir dizi konferans düzenliyor.

Bilime Yön Veren 100 Türk Biliminsanı Yakın Doğu Üniversitesi’ne Geliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, bilim dünyasındaki yeni gelişmeler ve öne çıkan konuların tartışılacağı bu konuşmalar dizisinde, geçtiğimiz yıllarda ürettikleri bilimsel çalışmalarla en çok atıf alan ve bilime yön veren 100 Türk biliminsanı listesine giren akademisyenler, dünyanın farklı yerlerinden Yakın Doğu Üniversitesi kampüsüne gelerek dinleyicilerle buluşacakları belirtildi. 06 Ekim 2017 Cuma günü itibarıyla başlayacak olan konferans dizisine farklı ülkeler ve kurumlardan alanlarında en iyi olan akademisyenler katkı koyacaktır.

Bilim Üretmek için 100 Neden”konferans dizisine katkı koyacak bilim insanları arasında nanoteknoloji alanında Prof. Dr. Metin Sitti (Carnegie Mellon University) ve Prof. Dr. Tahir Çağın (Texas A&MUniversity),  bilişim alanında Prof. Dr. Murat Kandemir (Pennsylvania University), Prof. Dr. Çetin Kaya Koç (University of California, Santa Barbara), Prof. Dr. Derviş Karaboğa (Erciyes Üniversitesi) ve Prof. Dr. Reha Civanlar (Özyeğin Üniversitesi), elektrik ve elektronik mühendisliği alanında Prof. Dr. Erol Gelenbe (ImperialCollegeLondon) ve Prof. Dr. Murat Tekalp (Koç Üniversitesi), kimya alanında Prof. Dr. İskender Yılgör (Koç Üniversitesi), malzeme bilimi ve mühendisliği alanında Prof. Dr. Mehmet Sarıyaka (Washington University), Fizik alanında Prof. Dr. Esen Ercan Alp (ArgonneNationalLaboratory, USA), çevre alanında Prof. Dr. İbrahim Dinçer (University of Ontario), ve mekatronik alanında Prof. Dr. Okyay Kaynak (Boğaziçi Üniversitesi) konuşmacı olarak katılacaklar.

İlk Konuşmacı Kaliforniya Üniversitesinden Prof. Dr. Çetin Kaya Koç

“Bilim Üretmek için 100 Neden” konferans dizisi 06 Ekim 2017 Cuma günü Kaliforniya Üniversitesinden ( University of California, Santa Barbara) Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un “The Art, Science and Engineering of Cryptography” başlıklı konferansıyla başlayacak.Konferans dizisi bilim yapmaya ve üretmeye değer veren tüm öğrencilere, akademisyenlere ve halkımıza açıktır.

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç Kimdir?

Çetin Kaya Koç, 1988’de California Santa Barbara Üniversitesinden Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Doktorasını aldı. Araştırma ilgi alanları elektronik oy verme, cyber-fiziksel güvenliği, kriptografik donanım ve gömülü sistemler, elips doğrusu kriptografisi ve sonlu elemanlar alanı, ve belirleyici, hibrit ve gerçek rastgele numara jeneratörleridir.

Koç,  Workshop on Cryptographic Hardware and Embedded Systems ( Kriptografik Donanım ve Gömülü Sistemler Çalıştayı) kurucusudur. CHES çalıştayı dünyanın ikinci en büyük kriptografi çalıştayı ve kriptografinin her alanında bilimsel gelişmeleri sunan premier forumdur.
30 farklı ülkeden katılan 400 mühendis ve bilim adamı CHES’de yer alan Koç,  1999-2003 yılları arasında program eş-başkanlığı ve  CHES çalıştayının duruşma editörlüğü yaptı. 1999 dan beri CHES’in idari komitesinde, reklam başkanı, genel başkan ve program komite üyesi olarak devamlı yer almıştır. 2010, 2013 ve 2016 yıllarında CHES ve Crypto konferansları California Santa Barbara Üniversitesinde, Prof. Koç’un başkanlığı altında gerçekleştirilmiştir.

Koç, Journal of Cryptographic Engineering (JCEN) (Kriptografik Mühendislik Dergisi)’nde kurucu editör başkanlığı yaptı. Bu dergi tasarım ve kriptografik donanım ve yazılım ve CHES çalıştayının araştırma ilgi alanlarını içermektedir. Koç, bunun yanında iki derginin daha eş-kurucusudur: International Workshop on the Arithmetic of Finite Fields (WAIFI)(Sonlu Alanların Aritmetiği Uluslararası Çalıştayı) ve Security Proofs for Embedded Systems (PROOFS)(Gömülü Sistemlerin Güvenlik Kanıtları).  WAIFI verimli  sonlu eleman alanlarındaki yazılım ve donanımların farkındalığına ilgi duyan mühendis ve matematikçilerden oluşan forumdur. Diğer yandan PROOFS çalıştayının amacı gömülü sistemlerin gücenliğine olan güveni, özellikle de kriptografik mekanizma içerenlere olan güveni arttıran yöntemlerle destek vermektir. Koç hem WAIFI hem de PROOFS için idari komitede yer almıştır. 2008 de WAIFI program eş-başkanlığı ve 2010’da WAIFI genel eş-başkanlığı yapmıştır. 2013’te CHES çalıştayının ardından UCSB’de yer alan PROOFS genel başkanlığı yaptı.

Koç, 2016’dan beri prestijli International Journal of Foundations of Computer Science (Bilgisayar Bilimi Temeli Uluslararası Dergisi) Yardımcı Editörüdür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu